Pitta Bread

Здравейте,

Ето ни отново болни, пък дори и без вода, но все пак творим из кухнята вкусотии. Днес ще ви покажа едни много вкусни питки от средиземноморската кухня. За пръв път опитах тези питки в Англия и много ми допаднаха. Специфичното за тях е, че при печене се образува джобче в самата питка и може да се пълни с колбас, сирена или зеленчуци. Рецептата, по която правих питките е взета от книгата The Bread Bible.

необходими продукти за 6 питки:

225 гр. бяло брашно
1 ч. л. сол
15 гр. мая
140 мл хладка вода
2 с. л. зехтин

Маята се разтваря с хладката вода и лъжичка брашно и се оставя да шупне. В това време се пресяват брашното и солта, прави се кладенче и в него се поставят зехтинът и маята. Омесва се меко тесто, което се премества върху леко набрашнена повърхност и се продължава месенето за около 5 минути. Готовото тесто се поставя в голяма купа, покрита с намазнено фолио и се оставя за около час, за да втаса.

Втасалото вече тестосе омесва отново и се разделя на 6 топчета, които се оставят върху набрашнена повърхност, за около 5 минути. Всяко топче се разточва на овал с дебелина около 5 мм и дължина около 15 см и отново се оставят върху набрашнена повърхност, покрити с намазнено фолио за около 30 минути. Междувременно се включва фурната, за да загрее до 230°С.  Питките се пекат върху пекарска хартия за около 10-15 минути. На мен ми беше необходимо към 15 минути, при включен вентилатор на фурната. Според книгата, трябва да се пекат за 4-6  минути, но определено не е достатъчно за моята фурна.

:)

До нови срещи

Поздрави,

Рени и Илия

Tags: , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS