Панетоне

Здравейте,

Ето ни отново на линия с нещо наистина много вкусно, ароматно и зареждащо с празнично настроение. Това, което приготвих този път е по рецепта от любим блог на един прекрасен кулинар и фотограф – Руми, или ако трябва да го илюстрираме, би изглеждало по този начин – http://rummylicious.blogspot.com/2011/04/blog-post.html. Руми твърди, че е професионален фотограф и любител кулинар, но второто й твърдение лично аз подлагам под голямо съмнение :). С други думи  – ако се откаже от фотографията, гладна няма да остане!

:)

От месец насам виртуалните ми приятели започнаха да променят въздуха във виртуалното пространство с направените козунаци и панетоне. Естествено, в къщи също не закъсняхме с генералните репетиции. Първо спретнах козунак по класическата рецепта, по която си правя. За съжаление на сутринта ме очакваше един добре начупен козунак и снимки така и нямаше.  Сега, обаче снимах още вечерта, след изпичането, за да няма изненади рано на другата сутрин И така, моля на вашето внимание, първият ми опит да направя  Панетоне:

необходими продукти:

800 гр. брашно (може и повече или по-малко в зависимост от течните съставки)
100 мл вода
20 гр. мая
4 големи яйца
4 жълтъка
160 гр. захар
1/2 ч. л. сол
250 гр. краве масло
5-6 капки портокалова есенция
сок от  1 портокал
сок от 1 лимон
1/2 кора от портокал (рендосана)
1/2 кора от лимон (рендосана)
150 гр. стафиди
100 гр. захаросани портокалови корички
50 гр. ром

Това е дозата за два големи или един голям и 8 малки панетоне.

Маята се разтваря в хладка вода с лъжица захар и се оставя да шупне. В купа се накисват стафидите с рома (или друг алкохол по ваш избор).

В дълбока купа се пресява 500 грама брашно, прави се кладенче в средата и в него се изсипват яйцата, шупналата мая, портокаловия сок и захарта. Всичко се разбърква добре с миксер или дървена лъжица и се оставя да втасва, покрито с фолио за свежо съхранение. Сместа трябва да утрои обема си и да шупне с балончета.

Към тази смес се прибавят и останалите съставки, без маслото, стафидите и портокаловите корички. Всичко се разбърква добре, и постепенно се започва добавянето на маслото на малки бучки. Полученото тесто се оставя отново за втасване. Ако е много течно, както се случи и с моето тесто се добавя още брашно, но не трябва да става твърдо тесто, а да остане лепкаво. Т.е. по-гъсто от кексово, но по-рядко от козуначено.

Когато отново втаса, сместа се разстила върху набрашнена повърхност и в него се слагат изцедените стафиди и нарязаните на ситно портокалови корички. Всичко се омесва добре и се прибира отново в купата, но този път намазана с олио. Сега купата се прибира в хладилник и се оставя да престои и да втаса за поне 3-4 часа.

След това втасване, тестото се оформя на топки (две или повече в зависимост от вашето решение) и се поставя във форми за панетоне. Тъй като аз нямах такива, увих разтваряема форма за торти (16 см) и 8 купички от алпака  с хартия за печене. Тестото се оставя за последно втасване, като всяка топка се намазва с масло и се прави разрез на кръст в средата, където се слага допълнително малко парченце масло.

Пече се в предварително загрята фурна на 195°С за около 15 минути, а след това фурната се намалява до 180°С и се пече така още около 40-45 минути. За да не стане много препечена горната кора, към средата на печенето се покрива с алуминиево фолио.

След изваждане от фурната се намазва отново с масло и се покрива с кърпа докато се охлади.

Ако искате да впечатлите някого за празника, то това е един много подходящ вариант, за да го сторите. Може по време на приготвянето му да се чудите защо не избрахте нещо по-малко лепкаво и цапащо, но определено, когато го опитате  ще разберете, че си е струвало усилието.

:)

Ако имате деца и ви се струва, че няма да се справите с това детето да се мотае около вас докато приготвяте всичко, то да ви кажа, че и за това има решение. Давате му миксера с приставките за тесто и то върши важната работа

:)

Поздрави от Рени и големият ми помощник в кухнята – Илия

:)

п. п. за захаросаните портокалови корички също можете да видите как се правят в блога на Руми. Този път няма да давам директен линк, за да можете при търсенето да разгледате по-обстойно блога. Заслужава си!

Tags: , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS