Спагети с босилек и майонезен сос

Здравейте,

Днес ще започна публикацията си с нещо хубаво – преди час получих новия брой на списание Кулинарен журнал. За моя голяма изненада и удоволствие бях спечелила награда с рецептата, която сега ще споделя с вас. Като казвам изненада, става дума, че бях изпратила рецептата за предходния брой на списанието и участвах в съвсем друг конкурс, но явно от редакцията са преценили, че ще е по-добре да остане за конкурс на тема Рецепти за празник. Благодаря на хората, които са оценили рецептата и уменията ми.

А ето сега и самата рецепта:

необходими продукти:

1 пакет спагети
олио
сол

за соса:

1 голяма кутийка майонеза
1/2 кофичка кисело мляко
200 гр. топено сирене
1 скилидка чесън
китка пресен босилек
китка магданоз
черен пипер
сол на вкус

допълнително:

саламурено сирене
кашкавал

Спагетите се сваряват в подсолена вода с 1 с. л. олио. За количеството вода е хубаво да видите инструкциите на опаковката, защото все пак различните видове се приготвят от различни видове брашна и грис, съответно и изискванията за количеството вода е различно. Когато са готови, спагетите се прецеждат и  “измиват” със студена вода.

В метален съд се поставят майонезата и топеното сирене и се загравят на слаб огън, като непрекъснато се бъркат, за да не загорят.  Когато се получи хомогенна смес, към тях се добавят нарязаните на ситно подправки, солта, пипера и киселото мляко и се разбърква добре. Сместа се оставя да поври около 3-4 минути на слаб огън, но се бърка непрекъснато, защото има опасност да залепне по дъното на съда.

При сервиране, върху всяка порция се рендосват сирене и кашкавал, а накрая се поръсват със свежи листа босилек.

Дано тази рецепта допадне и на вас и вашето семейство!

Поздрави,

:)

Рени и победителя в изяждането на спагетите – Илия

Tags: , , , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS