Портокалово реване

Здравейте,

Едва ли има някой, който да не е опитвал десерта Реване. Често използвам този десерт за основа на торти, особено ако искам сочен, същевременно не толкова тежък на вкус блат.  Също така ако очаквам гости, но нямам много време, най-лесния и бърз начин да се сдобия с нещо сладко, с което да почерпя гостите е  да приготвя  именно този вкусен сладкиш. Днешната ми рецепта е за реване, но този път с вкус на портокал.

Ето и какво е необходимо за направата му:

за основата:

4 яйца
2 ч. л. сок от портокал
300 гр. брашно
250 гр. захар
9 с. л. олио
1 бакпулвер
(можете да добавите и настърганата кора от 1 портокал)

за сиропа:

2 ч. ч. захар
2 ч. ч. вода
1 ч. л. портокалова есенция

Разбийте белтъците в стъклен съд на твърд сняг. В отделен съд разбийте жълтъците и захарта. Прибавете портокаловия сок, олиото и ако използвате портокаловите кори, добавете и тях. Разбива се отново добре и към тях се прибавя пресятото брашно и бакпулвера. Накрая се добавят белтъците, като се разбърква внимателно с дървена лъжица, а не с миксер.

Сместта се изсипва в намазнен правоъгълен съд, поръсен с брашно. Пече се в предварително загрята фурна на 180°С. За да не се надуе само в средата и да не се напука, не използвайте вентилатора на фурната ако имате такъв.

В метален съд се кипват захарта, водата и есенцията и докато е гореща течността се залива охладеното реване.  Ако решите да използвате глазура върху него, изчакайте да изстине добре и тогава намажете.

Забележка: Ако не желаете да използвате бакпулвер, можете да замените брашното със самонабухващо.

Да ви е сладко!

Рени

Tags: , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS