Split Tin

Този хляб е от серията английски хлябове. Не съм сигурна обаче как точно се превежда, затова оставям името както си е по рецепта.

необходими продукти:

500 гр. бяло брашно за пити и баници, плюс допълнително за поръсване
2 ч. л. сол
15 гр. прясна мая
300 мл хладка вода
60 мл хладко мляко

начин на приготвяне:

Маята се разтваря във водата и се остава 10-тина минути да се понадигне, но максимум около 1 см. Брашното се пресява в дълбока купа и се смесва със солта. Прави се кладенче и в средата се изсипва водата с маята. Леко се придърпва брашното отстрани и се оставя около 20-тина минути да втаса. Към тази смес се прибавя прясното мляко и се измесва меко тесто. След това се прехвърля върху набрашнен плот и се меси още до получаването на меко и еластично тесто. Полученото тесто се премества в намазнена купа и се покрива с намазнено фолио. Остава се да втаса, докато удвои обема си.
Тестото се разточва върху плот с дължина колкото ще е дълъг съда, в който ще се пече (препоръчително е да е в продълговата кексова форма) и след това се навива на руло. Поставя се в съда, в който ще се пече и се завива отново с намазнено фолио. 10-тина минути преди да се постави да се пече се прави разрез от единия до другия край на тестото и се поръсва с брашно.  Пече се в предварително загрята на 230° фурна за около 15 минути, а след това се намаля до 200° и се пече до порозовяване на горната коричка.

:)

Приятен апетит

Tags: , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS