Бърз и ефектен кейк с шоколад

Здравейте,

Както вчера обещах, ще се постарая да компенсирам отсъствието си. За днес съм ви приготвила един бърз, лесен и вкусен сладкиш. В заглавието съм писала и ефектен, а ето кое го прави такъв:

необходими продукти

за блата:

4 яйца
1 ч. ч. захар
2 ч. ч. брашно
1 ч. л. бакпулвер
1 ванИлия на прах
1 с. л. неподсладено какао

за сиропа:

2 ч. ч. прясно мляко
1 ч. ч. захар
1 ванИлия

за крема:

1 с. л. течен шоколад
1 пакетче сирене крема
200 мл готварска сметана
100 гр. пудра захар

орехи за поръсване

В две купи се разделят белтъците и жълтъците. Жълтъците се разбиват със захарта (без 1 с. л., която се заделя за белтъчната смес). Към тях се прибавят и останалите съставки без какаото и се разбива добре. Отделно се разбиват белтъците със захарта до получаване на много твърд сняг. Съдържанието на двете купи се смесват, като се разбъркват внимателно с дървена лъжица. Получената смес се разделя на две, в  едната купа се добавя какаото и се разбърква внимателно с дървена лъжица, за да не спадне кремът. В предварително застлана с хартия за печене тава се започва реденето на смесите по лъжица. Слага се в центъра единия цвят, после другия, отново в средата редим първия, пак втория и така до пълното изразходване на сместа. С върха на остър нож се започва придърпване от борда на съда към центъра. Това се прави на разстояние 2-3 см едно от друго, за да се получи ефекта на цвете. Тук е момента да спомена, че тази идея видях преди време в профила във фейсбук на Меди Ходжова (ако ви звучи познато името, трябва да уточня, че тя е от редовните участници с много апетитни рецепти в списание Кулинарен журнал).
Блатът се пече в предварително загрята фурна на 180°С.

След като се изпече, блатът се оставя върху решетка да се охлади добре.

В джезве или канче се кипва млякото, заедно със захарта и ванИлията и с помощта на лъжица се сиропира вече изстиналия блат.

В дълбока купа се разбиват сметаната и пудрата захар. Добавя се течния шоколад, който е хубаво да е стоял на стайна температура, за да е по-мек. Последно се добавя сиренето и се разбива до получаване на смес, която запазва формата си  при минаване с миксера. С този крем се намазва блатът, поръсва се с орехи и кейкът се оставя да се стегне в хладилника.

Както вече обещах, тортата се прави лесно, а е с наистина ефектен блат :)

Ако решите да се възползвате от тази рецепта, то ви пожелавам спорна работа и приятен апетит :)

Поздрави,

Рени

Tags: , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS