Многозърнести питки

graham5 300x200 Многозърнести питки

Ето, че днес времето отново реши да ни зарадва с бяла пухкава премяна. Цял ден в градинката зад блока имаше радостна глъч от малчугани с шейни. За съжаление, двамата с Илия трябваше да им се наслаждаваме само през прозореца, заради подсмърчащите нослета. И за да не скучаем чак толкова много в къщи, решихме да си приготвим едни лесни и полезни питки.

graham3 300x142 Многозърнести питки

А ето и съставките, които са необходими за направата им:

500 гр. пшеничено-ръжено брашно
300 мл хладка вода
15 гр. прясна мая
1ч. л. захар
3 с. л. пшеничени трици
3 с. л. овесени ядки
2 ч. л.  сол

за поръсване:

слънчогледово семе
царевично брашно
ленено семе
овесени ядки
мак

Маята се разтваря в хладката вода с лъжичка захар и 2 лъжици от брашното. В купа се смесват останалите съставки, прави се кладенче  и към тях се добавя вече шупналата мая. Омесва се ронливо тесто, което се покрива с влажна кърпа и се оставя за около час да втаса.

graham1 300x145 Многозърнести питки

Когато тестото удвои обема си се размесва отново и се разделя на 10 парчета, които се оформят като топчета и се редят в тава, предварително застлана с пекарска хартия. Покриват се отново с кърпата и се изчакват още половин час да втасат отново.

Вече втасалите питки се намазват с вода, разредена с лъжичка сол и отгоре всяка се поръсва според желанието с овесени ядки, маково семе, царевично брашно или слънчогледово семе.  Пекат се в предварително загрята фурна на 230°С за около 10 минути, а след това фурната се намаля до 200°С докато се изпекат напълно.

icon smile Многозърнести питки

И ето резултата

graham4 200x300 Многозърнести питки

Tags: , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS