Коледна торта

christmas1 300x140 Коледна торта

За кварталното коледно парти  тази година на мен се падна да притогвя две салати и тортата. Реших тортата да е  с по-детска визия, защото все пак основно заради децата се прави самата сбирка. Идеята ми беше да са по-малки фигурки, за да не се наяждат само с декорацията, а и за да са повече и да стигнат за всички присъстващи деца. За блатове обаче, избрах любимите си – много шоколад, ядки и масло. А ето и рецептата.

за блатовете:

300 гр. млечен шоколад
300 гр. масло
300 гр. захар
150 гр. лешници
150 гр. орехи
7 големи яйца
75 гр. самонабухващо  брашно или обикновено, с добавена чаена лъжичка сода

за крема:

500 гр. сладкарска сметана
250 гр. сирене маскарпоне
1 есенция ванИлия

за покритието:

1 пакет бонбони машмалоус (200 гр)
2-3 с.л. вода
300-400 гр. пудра захар
малко маргарин
бои

Ядките се смилат в приставката чопър на пасатор (колкото може по-дребно). Маслото и шоколада се разтварят на водна баня. В голяма купа се разбиват яйцата с пудрата захар. Към тях се добавят една по една всички съставки за блата, като след всяка се разбива хубаво с миксер. Сместта се разпределя в три застлани с пекарска хартия тави с диаметър 22 см. Блатовете се пекат на 190°С в предварително загрята фурна. Ако имате вентилатор към фурната, не го включвайте, за да не бухне блата в средата. След като се изпекат се внимава с ваденето от тавата, защото е лесно трошливо.

В голяма купа се разбива сметаната и преди да е станала много гъста се добавят есенцията и маскарпонето. Бие се до гъст и твърд крем.

И сега най-важната част – покритието. Всъщност, самата торта се започва именно с него, защото то трябва да отлежи поне 6 часа в хладилник. За съжаление аз нямах това време и си личи, че самото покритие е като на шупли, а освен това се късаше много лесно и полепваше по ръцете. И така!

В стъклена купа се изсипва съдържанието на пакета бонбони и се добавят 2-3 с. л. вода. Загрява се в микровълновата за 20 секунди и се разбърква със силиконова лъжица. Отново се загрява за 20 сек. и пак се разбърква. Това се прави до получаването на втечнена смес, която се тегли на конци. В пластмасов съд се пресява пудрата захар и в нея се изсипват бонбоните. Омесва се тесто, което да не лепне, но и да не е много твърдо. Ако лепне се добавя още пудра захар, ако е твърдо – вода. Накрая се оформя като топка, намазва се с маргарин съвсем леко и се увива във фолио. Както вече споменах – отлежава в хладилника поне 6 часа. Това тесто може да се боядисва както с четка (елхичката и шапката са по този начин), така и с капване на боя в него и размесване. В моя случай прибягвах и до боядисване с четка, защото исках малко по-наситени цветове.

След като тортата се сглоби с крема, се намазва с фин слой отвън по стените и отгоре. Тортата се прибира във фризер или камера, за да се полу-замрази. Когато се поставя покритието върху нея тя трябва да е добре стегната.

icon smile Коледна торта

За украсата на тортата всеки може да използва въображението си и да я направи според повода

Tags: , , , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS