Хрупкави бисквити с лешници и шоколад

Здравейте и Честит Имен Ден на всички, които носят името Илия, Илиян, Илияна, Илко, Илка. Пожелавам ви здравето и щастието да са неотлъчно до Вас!

Мнозина от вас знаят, че на този ден празнуваме в моето семейство. Ние имаме не един, а трима именника – малкият ми готвач, свекър ми и баща ми. Пожелавам им да са много здрави, късметлии в живота и много обичани.

За днес съм приготвила различни сладки и соленки. Част от нещата вече са качвани в блога ми, а тези, които не съм, ще споделя с вас сега.

Тъй като днес ще е твърде горещо, за да се събираме в къщи, решихме да се почерпим на площадката, на която играят децата ни. Съответно, щом ще са деца, трябва да има нещо, което те много да харесат. Почти няма дете, което да не яде бисквити. Също така рядко има дете, което да не се изкушава с шоколад. А не на последно място, любимото на децата са ядките. Затова и избрах рецепта, която да съчетава тези три неща.

Бисквитките са правени по книгата Best ever baking  на Carole Clements, но смених ядките. В оригинал трябва да бъдат с орехи, но тъй като именника много обича лешници, предпочетох да използвам именно тях.

необходими продукти за 24 бисквити:

115 гр. масло или маргарин на стайна температура
50 гр. бяла захар
110 гр. тъмно кафява захар
1 яйце
1/2 ч. л. ванилена есенция
170 гр. брашно
1/2 чаена лъжичка сода
1/8 ч. л. сол
170 гр. шоколадов дропс (чипс или натрошен на ситно тъмен шоколад)
55 гр. лешници (смляни)

Включете фурната да загрява на 180° С. Намажете с олио 2 листа пекарска хартия.

В дълбока купа разбийте с миксер маслото и двата вида захар до получаването на пухкав крем. В отделен съд се разбиват яйцето с есенцията и когато са добре разбити се прибавят към маслото и захарта. Прибавят се и останалите продукти без ядките и шоколада, като всичко се разбива добре с миксера. Последно се добавят смлените ядки и шоколадовият дропс, но вече се разбъркват с дървена лъжица. От получената смес се гребва с чаена лъжичка и се поставя в тавата на поне 5-6 см разстояние. Заради жегите днес, ми се наложи да прибера сместта в хладилника, за да се стегне, преди да сложа топчетата в тавата. Въпреки, че самите топчета изглеждат неоформени, не натискайте и не пресовайте. Във фурната от топлината ще се разстелят сами.

Бисквитките се пекат за около 15 минути на средното ниво на фурната. Когато ги пипнете с пръст докато са топли, те все още ще бъдат меки. Вадят се с шпатула, за да не се деформират.

А сега ви черпя виртуално с едно ледено фрапе, което да ви охлади в тези горещини.

Приятен и ползотворен ден на всички ви!

Поздрави,

Рени

Tags: , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS