Панетоне с шоколад (Pane al cioccolato)

Здравейте,

Наближава един от най-важните за християните празник – Великден. У нас, както предполагам и в много домакинства, кипи усилена подготовка за празника. Тези дни в блога си ще качвам само рецепти, свързани с подготовката ми за Великден. Днес приготвих класическите курабии, но няма да пускам отново рецепта за тях, защото вече съм я публикувала. Другото, което приготвих е едно отдавна планувано от мен Панетоне. Този път обаче, той е с много шоколад.

А ето и необходимите продукти за направата му:

350 гр. бяло брашно
25 гр. какао
1/2 ч. л. сол
50 гр. захар
15 гр. свежа мая
250 мл хладка вода
25 гр. масло
75 гр. шоколад
масло за намазване на готовия Панатоне

Маята се разтваря с лъжичка брашно и лъжичка захар в хладката вода и се оставя да шупне хубаво. В дълбока купа се пресяват брашното и какаото. Хубаво е да се използва горчиво какао, за да придобие приятно кафяв цвят, но тъй като в моя случай Илия ще участва в яденето на козунака, аз избрах Нескуик и съответно, цветът не е толкова кафяво, но пък ухае добре на какао. Добавя се солта и захарта, размесва се добре и се прави кладенче в средата. В него се изсипва шупналата мая и се омесва хубаво. Тестото е лепкаво, но това не трябва да ви притеснява. Можете да използвате миксер с приставки за тесто.

Маслото се разтопява и се оставя малко, за да не пари. Добавя се към тестото и се разбърква отново добре. Тестото се оставя в купата, покрито с фолио, за да удвои обема си.

Когато е добре втасало, тестото се омесва върху набрашнена повърхност, като към него се добавя ситно нарязаният шоколад.  Вече омесеното тесто се поставя в дълбока тава с диаметър 15-16 см и се оставя да се надигне до ръба на тавата. Намазва се с разтопено масло и се слага да се пече в предварително загрята фурна на 220°С за около 10 минути. След това фурната се намаля до 190°С и се пече за около 30 минути.

:)

Това беше от мен за днес. Сега въпросът е как да опазя всичко от Илия, защото курабиите застрашително намаляха, а вече почна да наглежда и панетонето

До нови срещи,

Рени

Tags: , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS