Питки Детелина

Здравейте,

След два почивни дни на блога, реших днес да ви зарадвам с едни вкусни и интересни питки. Тъй като днес така се стекоха нещата, че Илия не успя да отиде на градина, а вън е доста ветровито, трябваше отново да уплътним деня с игра с тесто. Спряхме се на рецепта от книгата Best Ever Baking.

DSC 0089 300x208 Питки Детелина

Името на тези питки произлиза от трите топчета, които приличат на листата на детелина. Прави се в тава за мъфини с диаметър на чашките 5 см.

необходими продукти:

300 мл мляко
2 ч. л. захар
55 гр. масло
1 кубче мая
1 яйце
2 ч. л. сол
600 гр. брашно

-разтопено масло за намазване

DSC 0085 300x201 Питки Детелина

Маята, захарта, маслото и 2 лъжици брашно се размиват в затопленото мляко и се остават да шупне. Яйцето се разбива със солта и се добавя към сместа с маята. Брашното се пресява и се прави кладенче в средата. В него се излива маята и се омесва меко, нелепнещо тесто.  Оформя се като топка, която се намазва с олио и се покрива с фолио за свежо съхранение. Тестото се оставя за около час и половина  на топло, за да бухне.

DSC 0062 300x202 Питки Детелина

Когато удвои обема си, се размесва отново и се разделя на три части. Всяка част се разточва с ръце на пръчици и след това се режат по дължина всяко на 24 парчета. В предварително намазана форма за мъфини се поставят по 3 парчета от тестото. Отново се покриват и остават да втасат още веднъж до запълване на формата за печене.

DSC 0077 300x253 Питки Детелина

Бучка масло се втечнява и с него се глазират питките. Пекат се в предварително загрята фурна на 200°С до леко порозовяване на коричката.

DSC 0066 224x300 Питки Детелина
icon smile Питки Детелина

Е, това беше днешният ни обяд

Прекрасен ден на всички!

Рени и Илия

Tags: , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS