Ябълков сладкиш с карамелен сироп

Здравейте,

:)

Ето ме отново с вкусен десерт след дългата ми почивка Този път ще ви предложа нещо от списание Домашна кухня.

:)
:)

Основна вина за приготвянето на именно този сладкиш е на майка и леля. Леля, защото ни снабдява редовно с домашни ябълки. Вината на майка е малко по-голяма, защото ми изпрати 3 касетки от зелените ябълки, които определено не стават за сок (прекалено са кисели), а също така и защото цяла седмица вече ми обяснява колко е вкусен този сладкиш и как с баща ми вече няколко пъти си го приготвят. Та накрая реших, че не може те да се гощават с нещо вкусно, а ние да пропуснем И така дойде му реда и в нашата къща. Трябва да кажа, че сладкишът се прави не само лесно, но и бързо. Естествено, добавих и попромених някои неща (ще пояснявам надолу кое е променено и добавено ).

необходими продукти:

2 яйца
1 ч. ч. захар
1 ванИлия
80 гр. масло
2 ч. ч. брашно
1 пакетче бакпулвер
1 ч. л. канела
3 ябълки
1 к. ч. мляни орехи (това не е по рецепта, но на мен ми е любима комбинация с ябълки и канела)
1 кутия кондензирано мляко

Ако се приготвя соса с кондензирано мляко, то неотворената кутийка се слага в тенджера под налягане и се вари около час, или в обикновена тенджера за около 2-3 часа, за да се сгъсти млякото.

Това, което направих аз (по съвет на майка ми) е да карамелизирам 5 супени лъжици захар, добавих около 50 гр. масло и 200 мл готварска сметана и оставих около 20 минути на слаб огън да поври. След това охладих сместа.

А сега да се върнем към блата. В купа се разбиват яйцата, захарта, канелата и ванИлията. Прибавя се маслото (предварително разтопено, или поне добре омекнало. Към сместа се добавя пресятото брашно, смесено с бакпулвер. Последно се прибавят обелените и рендосани ябълки. Ако решите и вие да добавите орехи, сега е моментът да ги добавите към сместа. Всичко се разбърква добре с миксера и се пече в малка продълговата или кръгла тавичка, която предварително е намазана с мазнина и поръсена с брашно.

Сладкишът се пече в предварително загрята фурна на 180° С за около 20 минути. На мен обаче ми отне повече от половин час, защото добрата стара фурничка взе да стачкува последните няколко месеца :). За всеки случай се проверява с клечка за зъби, дали не полепва смес по нея.

Изпечения сладкиш се намазва с карамеления сос.

:)

Е, това беше от мен. То май се оказа, че има повече писане, отколкото готвене

До нови срещи,

Рени

Tags: , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS