Честит Ден на детето

Честит празник на всички, коита са запазили детето у себе си. Пожелавам ви един изпълнен с приятни емоции ден!

От известно време съм позанемарила блога си, но ето, че настъпи момента да го поосвежа с нещо ново. По план, трябваше да направя торта за края на учебната година за групата на Илия, но след малко преговори на Иван с една от госпожите, стигнаха до консенсус да е торта за следващия ден, а именно – Денят на детето. Спрях се на идеята за Мечо Пух по две причини – първата и основна е, че учебното заведение се нарича Мечо Пух, а другата е, че никога не бях правила фигурка на Пух, а в интерес на истината, Пух ми е един от най-сложните за рисуване герой от детски приказки. Очаквах да ми е сложно и за изработване като фигурка от моделираща маса, а това означаваше предизвикателство, респ. развитие (ако се справя). Е, не стана най-успешната фигурка, но пък като за първи опит съм доволна от себе си. Също имам много да се упражнявам и в изработването на Прасчо, но пък дори и нескромно да звучи – много си харесах Йори и Тигър. Е, време е да покажа и самата торта:

Това, което ви е необходимо за направата на торта с диаметър 26 см  е:

за 4 блата:

375 гр. масло
350 гр. захар
120 гр. пудра захар
6 яйца
3 ч. л. ванилова есенция
250 гр. сладко от боровинки
470 гр. самонабухващо брашно
100 гр. неподсладено какао
750 мл мляко

сироп:

350 мл прясно мляко
2 ч. ч. захар
1 есенция ванИлия

за крема:

500 мл течна, неподсладена сметана
200 гр. пудра захар
2 кутийки филаделфия
250 гр. маскарпоне
250 гр. сладко от боровинки

В купа се разбиват маслото, пудрата захар и захарта на кристали. Към тях се добавя сладкото от боровинки и се продължава разбИването. Едно по едно се добавят и яйцата, като се разбива непрекъснато след всяко. Постепенно се добавят и останалите продукти, като брашното се оставя последно. От сместа се пекат 4 блата в предварително загрята фурна на 180°С за около 35-40 минути всеки от тях. Блатовете се оставят да се охладят добре, преди да се премине към реденето на тортата.

Млякото, есенцията и захарта се кипват на котлона и с него се сиропира всеки блат при самото нареждане на тортата. След сиропиране на всеки блат, се изчаква малко преди да се постави крем върху него, за да не го втечни.

В дълбока купа се разбиват сметаната и пудрата захар до гъст, но леко “лигав” крем. Към тях се добавят и останалите продукти и се разбива до получаването на твърд крем.

Ако решите да покривате тортата с моделираща маса, както направих и аз, е хубаво да разбиете всички продукти без сладкото. Когато е достатъчно твърд кремът, заделете част от него за намазване на тортата отвън и чак тогава добавете сладкото.

:)

Надявам се да ви е допаднало това мое предложение, а също така и да бъде одобрено от празнуващите малчовци

Поздрави,

Рени

Tags: , , , , , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS