Козуначени кифлички

Здравейте,

Ето, че най-накрая времето започна да се затопля, а с това и блогът ми започна да отстъпва мястото си на разходки и голямо пролетно почистване. Каквото и да приготвим в кухнята, така и не стига до фотосесия. Затова и тази вечер реших, че е крайно време да се поупражнявам отново с апарата. Това, което избрах да украсява блога ми този път е вкусни, пухкави козуначени кифлички със стафиди.

Ето какво ми беше необходимо за приготвянето на около 40 кифлички:

200 мл прясно мляко
150 мл вода
50 гр. масло
150 гр. захар плюс още за поръсване
100 мл олио
2 яйца (плюс 1 жълтък за намазване)
20 гр. свежа мая
1/2 ампула есенция ванИлия
1/2 ч. л. сол
кората на 1 лимон
сокът на половин лимон
брашно

1 ч. ч. стафиди
ром

В купа се разтваря маята с лъжичка брашно, лъжичка захар и хладката вода. Оставя се да шупне, а в това време се пресява около 700-800 гр. брашно и солта. Към тях се добавят захарта, нарязаното на малки кубчета масло, есенцията и ситно рендосаната кора на лимон. Омесват се добре и се прави кладенче. В него се изсипват маята, разбитите яйца, леко притопленото, но не и горещо мляко, и лимоновия сок. Всичко се омесва добре до получаването на леко лепнещо тесто. Всичко се меси в продължение на 10-тина минути, като през цялото време ръцете се потапят в олиото. Това продължава докато се поеме цялото олио, а тестото вече не полепва по ръцете. Готовото тесто се поставя в дълбок съд и се покрива с фолио за свежо съхранение докато утрои обема си.

Стафидите се накисват в ром и остават в него докато втасва тестото, след което се прецеждат и се оставят за малко върху чиния да поизсъхнат.

Вече втасалото тесто се омесва отново, като в него се добавят и стафидите. Разделя се на 5 равни части. Всяка една се разточва на кора с дебелина 3-4 мм и се нарязва на 8 триъгълника, като всеки се навива във формата на кифличка и се оставя да втасва в намазнена тава. Когато удвоят обема си се намазват с разбит с малко мляко жълтък и се поръсват със захар. Кифличките се пекат в предварително загрята фурна на 200°С.

Хубаво е когато къщата започне да ухае на ванИлия и лимон, както се случи днес в нашия дом. А Илия беше особено щастлив от хрупкавата захарна коричка от още парещите кифли. Дано тази рецепта допадне и на вас, и да зарадвате близките си с нещо толкова ароматно и вкусно!

Поздрави,

Рени

Tags: , , , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS