Питка Слънчоглед

Здравейте,

Вчера беше голям християнски празник – Сирни заговезни. Това е денят, в който последно преди Велики пости се консумират храни от животински продукти. Денят е познат още като Неделя на всеопрощението. Надявам се да ми бъде простено за волните и неволни прегрешения от изминалата година, както и аз прощавам на всички близки, познати и приятели. Денят завършва с хамкането на яйце или халва, паленето на огньове и прескачането им. Ето как изглеждаше и празника в нашия дом:

По традиция на този ден се приготвя баница със сирене, варят се яйца, готви се риба. Това, което избрах да приготвя за празника беше питка Слънчоглед с яйца и мляко. Идеята за оформянето взаимствах от моята виртуална приятелка – Дарина Николова, един чудесен кулинар, който винаги ме радва с красиви и апетитно поднесени ястия. Промених малко вида на листата и поръсих със сусам, защото в къщи всички много го харесваме.

Рецептата ми беше пълна импровизация в количеството на използваните продукти, но пък на вкус се получи много добре.

необходими продукти:

2 големи яйца (моите бяха с двоен жълтък)
300 мл прясно мляко
бучка масло, колкото кибрит
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
1 кубче прясна мая
брашно, колкото поеме, за да стане меко тесто

за намазване и поръсване:

1 жълтък
сусам
маково семе

Няма да описвам как се замесва тестото, но ще опиша как се оформя питката. Когато веднъж вече е втасало тестото, се омесва отново. Разделя се на 11 равни части, които се оформят като топчета. 8 от топчетата се нареждат като венец в тавата. Две от топчетата се разточват на тънка кора и се нарязват на по 8 триъгълничета всяка. Върху всяко топче се поставя по 1 триъгълник, а триъгълниците от следващата кора се постилат между всеки две топчета. Накрая се поставя и топчето в средата. Покрива се с кърпа, за да втаса отново. Когато е добре набухнала, питката се намазва с разбития белтък и се поръсва с мак и сусам. Пече се в предварително загрята на 200°С фурна.

Питката може да се приготви и в по-сладък вариант. Просто трябва при брашното да се използва повече захар, за сметка на солта.

Това беше от мен за сега. Надявам се и вашия празник да е бил също толкова хубав и с настроение, както беше и у нас!

Поздрави,

Рени и Илия

Tags: , , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS