В подготовка за рожден ден – тортите

icon smile В подготовка за рожден ден   тортите

Както обещах, следващата публикация ще бъде за останалите сладки неща от подготовката за рождения ден Ето и двете торти, които правих – за офиса:

DSC 9920 300x258 В подготовка за рожден ден   тортите

За блатовете съм използвала две дози на вече познатият  лешников блат. Кремът е от торта Червено кадифе, но с добавено още едно сирене крема.  От него също сложих две дози. По начало тортата не беше замислена да изглежда по този начин, но така и не успях да направя равномерни фитилчета само с голи ръце, за да облека стените на тортата. Затова избрах възможно най-семплия вид, защото все пак става дума за торта за мъж.

DSC 9924 300x198 В подготовка за рожден ден   тортите

Следва и представянето на домашната торта – купол с ананас. Ананасът и заквасената сметана в тортата придават изключително свеж и лек вкус.  Освен това, тя е и много лесна за приготвяне, дори и за прохождащи в кухнята:

Ето какво е необходимо за направата й:

за блата:

2 яйца
3 с. л. захар
4 с.л. брашно
3 с.л. олио
1/2 пакетче бакпулвер
1 ванИлия

за пълнежа:

1 кофичка заквасена сметана
200 мл. течна сладкарска сметана
100 гр. пудра захар
2 пакетчета желатин на др. Йоткер
1 консерва екзотични плодове
1 и 1/2 консерва ананас на шайби
1 есенция ванИлия

Жълтъците и белтъците се отделят и жълтъците се разбиват със захарта. Добавят се и останалите съставки, без белтъците. Белтъците се разбиват на твърд сняг. Добавят се към останалата смес и се разбърква внимателно, за да не спаднат. Пече се в предварително загрята фурна на 220 градуса.

Ананасовите шайби се отцеждат и се подреждат по дъното и стените на купата. Квасената сметана се разбива с пудрата захар. Към тях се добавя есенцията и сладкарската сметана. Разбива се хубаво, до получаване на твърд крем. Към него се прибавят и отцедените екзотични плодове.
Желатина се разтваря сиропа от компотите и се остава да набъбне за около 10 минути. След това желатина се разтопява на водна баня. Остава се да се поохлади и се налива в сметановата смес. Разбърква се добре и се изсипва в купата с анасовите шайби. Отгоре се захлупва с готовия блат и се прибира за 4-5 часа в хладилника, докато се стегне добре.
За да се отлепи лесно от купата, се заливат стените на купата с гореща вода.
Може да се украси с бита сметана.

*Специално упоменавам вида на желатина, защото държи по-стегнато. Ако използвате български желатин, сложете три пакетчета.

cake 300x143 В подготовка за рожден ден   тортите
icon smile В подготовка за рожден ден   тортите

И тук е мястото да кажа – Честит Рожден ден, Иване! Пожелаваме ти поне да утроиш възрастта си и да си винаги в добро здраве. Ние ще се погрижим за любовта и щастието ти

Обичаме те!

Рени и Илия

Tags: , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS