Шоколадови бонбони с ментов пълнеж

Както казах в предишната ми публикация, вчера у нас беше ден, в който прекарахме дълго време в кухнята. Не, че сме станали големи чревоугодници, а защото днес един любим за нас човек има имен ден. Това е нашият начин да го зарадваме. И тук е мястото да кажа – Честит имен ден, Иване 🙂 Обичаме те!

Едно от нещата, които спретнахме са тези шоколадови бонбони, които виждате. Бяха правени за колегите в офиса, но незнайно защо тази сутрин си ги намерих в хладилника… Е, явно ще си ги ядем ние. Все пак са от любими за мен неща – шоколад и мента. Ето и рецептата:

за ментовия мус:

1 бял шоколад
няколко капки ментова есенция
1 с. л. пудра захар
1 с. л. кондензирано мляко
1 с. л. прясно мляко

за шоколадовата обвивка:

150 гр. млечен шоколад
2 с. л. прясно мляко

Ако искате да станат шарени бонбоните, когато разтопите белия шоколад с млякото, се намазва с четка по силиконовите форми и се остават да се стегне. След като се намажат формите, сместа се слага отново на водна баня и се добавя кондензираното мляко и ментовата есенция. Когато шоколада се втечни се маха от котлона и се добавя пудрата захар. Разбърква се добре, за да поеме добре захарта и се оставя да изстива, докато се направи кафявия шоколад.

Отново на водна баня се втечнява шоколада и прясното мляко. С лъжичка за кафе се сипва във всяка формичка и се разстила по стените. Оставя се в камерата за около минута да се втвърди, а останалата шоколадова смес се остава да е на водна баня, за да не се стегне. Когато леко се втвърди шоколада се слага от пълнежа, но се остава по малко място във форамата, за да има място за запечатване. Тъй като в това време е почти втвърден муса, се заливат веднага отгоре с разтопения кафяв шоколад, заравняват се със силиконова шпатула и формите се прибират в хладилника да се втвърдят. Тези, които не харесват мента, могат да сменят есенцията в пълнежа с портокалова, ягодова, или ванилия.

Е, това беше от мен за сега! До нови срещи 🙂

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS