Ванилови звездички

:)

Днес зимата реши да се покаже в цялата си прелест.  Снегът падаше на големи пухкави парцалчета, обещавайки ни приятни игри в преспите навън. Все пак скоро ще бъде Коледа, а какво е Коледа без сняг За да подсиля усещането за предстоящия празник, реших днес да направя поредната доза маслени бисквитки, но този път се спрях на рецепта с ванилов аромат, а формата, която избрах този път е звездички.  Рецептата, която използвах е от книгата “1 dough, 50 cookies”. Ето и рецептата:

225 гр. масло
140 гр. захар
1 жълтък
1/2 ч.л. ванилова есенция
280 гр. брашно
щипка сол

За декорация използвах малко пудра захар, смесена с вода, бои, разтопен бял шоколад, захарни пръчици и топчета, шоколадови топчета.

Маслото се разбива със захарта и ванИлията. Към тях се добавят есенцията и разбития жълтък. Всичко се разбива добре (аз използвах помощта на миксер с приставки за масло). Накрая се добавят и пресятите брашно и сол. Всичко се омесва до меко и незалепващо тесто. Увива се в найлоново фолио и се прибира в хладилника за около 30-60 минути.

Тестото се разточва между два листа пекарска хартия и от него се изрязват фигурки. Нареждат се в тава, покрита с пекарска хартия и се пекат в предварително загрята фурна на 190°С до леко порозовяване. Остават се в тавата да се охладят за около 5-10 минути, а след това се прехвърлят върху решетка до пълното им охлаждане. Когато са напълно изстинали се декорират по желание.

:)

Сладките си подхождат с чаша капучино, чай или мляко с какао

Да ви е сладко!

Tags: , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS