Златисти лешникови бисквити

С наближаването на Коледа у нас все по-често мирише на канела, ванилия, ром… и прясно изпечени сладкиши. Днес решихме да опитаме рецепта за лешникови бисквити и ето резултата от нашия опит.

За малко да останем без украсени такива, защото още топли-топли започнаха да изчезват от тавата. 🙂 Добре, че мъжете в къщи чуха молбите ми и оставиха няколко бройки за красота.

Ето и какво е необходимо за направата им:

225 гр. разтопено масло
140 гр. кафява захар
1 жълтък
225 гр. брашно
55 гр. мляни лешници
щипка сол

Маслото се разтопява и се разбърква добре със захарта с помощта на силиконова или дървена шпатула. Към тях се прибавя жълтъка и се разбърква отново добре. Сухите съставки се смесват предварително и се добавят към маслената смес. Всичко се разбърква добре с шпатулата и се прибира в найлонов плик в хладилника за около час.

Вече охладеното тесто се разточва между два листа пекарска хартия на около 0,5 см дебелина и се изрязват формички по ваше желание.  Тестото е лесно трошливо, затова е хубаво да се отделя топче, което да се източва, изрязва се формичка и се отделя тестото около нея. След това с помощта на шпатула се повдига от хартията и се премества в тавата за печене, постлана с пекарска хартия. Аз си разделих тестото на 3 части и вадех от хладилника следващото парче едва, когато съм приключила с предходното, за да не омеква.

Бисквитите се пекат в предварително загрята на 190° фурна за около 15-20 минути. Изпечените бисквити се оставят да изстинат върху решетка. Тъй като са меки след изваждането от фурната,  се преместват внимателно с шпатула от тавата, за да не се счупят. След като изстинат, бисквитите стават по-твърди и много хрупкави.

Украсяването на сладките е по избор на правещите го. В книжката, от която взех рецептата бяха намазани с разтопен шоколад и гарнирани с лешник. Аз избрах коледната визия и декорирах с моделираща маса и зелена, червена и златиста боя 🙂

Е, това беше! Да ви е сладко!

Tags: , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS