Крем „Коледна камбанка“

Това е рецепта, която си съчиних покрай конкурса на списание Кулинарен журнал. В нашия хладилник успя да се задържи само до изваждане от чашките. Избрах този начин за декориране, заради тематиката на конкурса, но това не пречи да си остане в чашката или да се сервира и украси според случая и виждането на майстора му :). Ето и какво ви е необходимо за направата му:

150 гр. бял шоколад
250 мл. сладкарска сметана
5 с. л. кондензирано мляко
5 с. л. маскарпоне
1 пакетче желатин
малко вода за желатина

За дръжката на камбанката  ви трябват:

2 пурички, разделени на 2
3-4 парченца млечен шоколад
1 лъжица прясно мляко

Украсата са гелове за рисуване и цветни захарни топчета.

А ето и как се приготвя:

Шоколадът се разтапя на водна баня и се оставя в хладката вода, докато се приготви сметаната. На слаб огън се завира сметаната, смесена с кондензираното мляко. Варят се около 3-4 минути и се оставя да се поохлади.
В една купичка се разтваря пакетчето желатин с 2-3 лъжици студена вода, и когато набъбне се разтапя на водна баня.
В голяма купа се смесват сметаната, която е с кондензираното мляко, шоколада, желатина и маскарпонето. Разбива се много добре с миксер и се налива в стъклени чаши от около 200-250 мл. Хубаво е чашите да са леко намазани с олио, за да се отлепят по-лесно. Крема се слага в хладилник да се стегне.
За да се извадят по-лесно, чашките се намокрят с вряла вода отвън и се изтръсква леко със захлупена отпред чинийка.
Приготвяне на дръжките:
Пуричките се нарязват на 2 части. На водна баня се разтварят млечен шоколад с 1 лъжичка прясно мляко. Всяко парче пуричка се потапя в шоколада и се реди върху фолио. Дръжките се слагат в камерата, за да се стегнат добре.

Украсата може да се направи и от оцветено масло, разбито с пудра захар. Така тя ще бъде по-добре фиксирана. В моя случай търсеният ефект беше разтичането (е, не навсякъде), затова и използвах гелове.

Е, това беше 🙂 Който реши да го опита – да му е сладко! На нас определено ни беше 🙂

Tags: , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS