Шоколадова торта (Supreme chocolate gateau)

DSC 7993 300x300 Шоколадова торта (Supreme chocolate gateau)

необходими продукти:

за блата:

175 гр. самонабухващо брашно
1 1/2 ч. л. бакпулвер
3 с. л. какао
175 гр. масло на стайна температура
175 гр. захар
3 яйца

за крема:

150 гр. натурален шоколад
1 пакетче желатин
200 мл. растителна сметана

за фунийките:

75 гр. масло
150 гр. натурален шоколад

начин на приготвяне:

Сухите продукти се пресяват в дълбока купа, добавят се маслото и яйцата и се разбиват добре с миксер, докато се получи хомогенна смес. В предварително загрята на 180° С фурна се изпичат три блата. Всеки блат се пече за около 40 минути.

На водна баня се разтварят 150 гр. шоколад с 2 супени лъжици вода. В купичка се накисва желатина в 2-3 супени лъжици студена вода за около 5 минути и след това се разтваря на водна баня.  Към разтворения желатин се прибавя разтопения шоколад и се разбърква добре. В дълбок съд се разбива с миксер сметаната и когато стане достатъчно твърда се добавят шоколада с желатина. Разбива се до получаването на пухкав крем. Всеки блат се намазва с получената смес, а накрая се намазват и стените на тортата.

На водна баня се разтопяват маслото и 150 гр. шоколад. Опция е да се направят половината от бял шоколад, а другата половина от натурален. От алуминиево фолио се нарязват квадрати със страни по 10 см. всеки от тях се намазва с шоколад със силиконова шпатула и се изчакват да изстинат. Навиват се на руло и се оставят в хладилника да се стегнат. Когато са достатъчно твърди, че да не си менят формата при пипане, се обелват от фолиото и нареждат върху тортата. Фунийките трябва да се белят много бързо, защото от топлината на ръцете отново се отпускат, деформират и чупят. Отгоре се поръсват с какао.

* Можете да налепите стените на тортата с крокан, филирани или натрошени ядки по желание.

icon smile Шоколадова торта (Supreme chocolate gateau)

** В рецептата е дадено само с по 2 лъжички вода за желатина и шоколада. Снимката в книгата беше с много по-гладък крем (почти като намазана само с разтопен шоколад), което според мен означава, че е използвано повече вода за желатина. (при следващия опит ще видим дали съм права в предположенията си ).

icon smile Шоколадова торта (Supreme chocolate gateau)

Да ви е сладко!

DSC 7996 300x223 Шоколадова торта (Supreme chocolate gateau)

Tags: , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS