Гевречета

необходими продукти:

450 гр бяло брашно
1 бързо бухваща суха мая (аз използвам juva)
2 средни яйца
1 с. л. мед
2 с.л. олио
250 мл хладка вода

за завършване:

1 с.л. захар
1 яйце
маково семе
сусам
2 с.л. олио

начин на приготвяне:

Пресейте брашното в голяма купа, смесете маята с него  и направете кладенче в средата. Добавете яйцата, меда и олиото. Налейте водата и омесете меко тесто. Оставете тестото върху набрашнена повърхност за около 10 минути, за да стане меко и еластично.

След това преместете тестото в намазнена купа и го покрийте с намазнено опаковачно фолио, докато се удвои обема му.  Когато това стане, леко го омесете отново, за да излезне въздуха от тестото.  Разделете тестото на 12 парчета, от които правите топчета, пробивате дупчици с пръст в средата и разтегляте леко с ръцете. Наредете гевречетата в тава, в която предварително сте сложили намазнена пекарска хартия. Аз използвах две продълговати тави, за да не се слепват и да развалят формата на гевречетата. Оставят се отново да втасат за около 20 минути, покрити с намазнено опаковъчно фолио.

Загрейте фурната на 200°. В дълбок съд кипнете вода с 1 с. л. захар. По отделно се потапя всяко геврече във водата за около 15 секунди. Вади се с решетъчна шпатула и се поставя отново на мястото си в намазнената тава. Когато всички гевречета са минали през кипящата вода се намазват с разбитото яйце и се поръсват с мак или сусам. Тавата се поставя в загрятата фурна и се пекат, докато придобият приятен златист  цвят. Оставят се да изстинат върху метална решетка или кърпа, за да не се овлажнят.

Да ви е сладко! 🙂

Tags:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS