Шоколадово-портокалови коледни кексчета

Чувате ли вече празнични камбанки и стъпките на добрия дядо, който ще ни навести в празничната нощИ А виждате ли вече бялата приказка, която се разказва точно пред вашия прозорецИ Е, значи е време за нови приключения в кухнята.

От три месеца насам, за мен престоят в кухнята беше силно ограничен, което определено пролича и в блога ми. Но ето, че сега отново имам възможност да се развихря и да се позабавлявам, а съответно да зарадвам семейството си с нови и вкусни неща.

:)

Не зная дали съм споделяла с вас, но едни от любимите ми комбинации на вкусове, когато става дума за шоколад са шоколад с мента и шоколад с портокал. Тази рецепта, която ще споделя днес с вас е именно една от тези комбинации. Преди няколко седмици за пръв път приготвих рецептата, но под формата на сладкиш. И тъй като в къщи не беше замирисвало така приятно от много време, сладкишът нито дочака охлаждане в хладилник, нито стигна до снимачната площадка Този път обаче приготвих кексчетата по специален повод – посрещане на Дядо Коледа в детската градина на сина ми. Затова всичко беше приготвено в индивидуални формички и украсата беше изцяло коледна. Може би сте виждали подобни мотиви из интернет, но няма как – зимните и коледните мотиви се припокриват като идеи. Това, което ги прави уникални е пречупването през погледа и уменията на човека, който ги приготвя в момента.

И така, стига ви занимавах с тези неща. Ето и какво ще ви е нужно, ако искате и вие да приготвите празнични кексчета с портокал и шоколад.

за 15 кексчета:

75 гр. масло на стайна температура
75 гр. млечен шоколад
80 гр. кафява захар
2 яйца
80 гр. брашно с набухвател
сокът от един портокал

за ваниловата глазура:

100 мл сладкарска сметана
½ пакетче сирене крема
½ ампула есенция на д-р Йоткер – ванИлия
3 с. л. пудра захар

за украсата:

около 500 гр. моделираща маса
сладкарски бои
малко натурално нишесте

Шоколадът се разтопява на водна баня и се оставя за малко да се охлади. В това време се разбиват добре яйцата и захарта. Към тях се добавят портокаловия сок и маслото и отново се разбива до получаване на гладка смес. Накрая се прибавят охладения шоколад и брашното. Ако нямате брашно с набухвател, може да се използва същото количество брашно с половин пакетче бакпулвер.

 Сместа се разделя в 15 формички за кексчета, като всяка се пълни не повече от половината. Ако се използват хартиени или силиконови формички, няма нужда да се намазват предварително с мазнина. Но ако се ползва директно металната форма е задължително за тези кексчета всяко гнездо да се намаже с олио и да се поръси леко с брашно.

 Кексчетата се пекат в предварително загрята фурна на 160° С за около 25 минути, след което се изваждат от формичките и се оставят да се охладят.

С миксер се разбиват всички продукти за глазурата и с нея се намазва тънък слой върху всяко вече изстинало кексче и се оставя за няколко часа в хладилник, за да може кремът да се стегне преди украсата със захарен фондан. За украсата вече казах – може да бъде такава, каквато прецени готвачът :).

Освен това, бях написала, че рецептата може да бъде направена и като сладкиш. В такъв случай сместа се пече в малка кръгла или квадратна тавичка, която е застлана с хартия за печене. Когато е готов и изстинал, сладкишът се залива с разтопен шоколадов ганаш (80 гр. млечен шоколад се разтопява на водна баня с 2-3 с. л. мляко).

С пожелания за весело посрещане на празниците, вкусни и щастливи моменти със семействата и най-вече здраве за всички,

Рени и малкия помощник в украсата – Илия

Tags: , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS