Лазаня с домашни кори, спанак, сирене и сметана

Здравейте,

В тази публикация беше предвидено да бъде качена тората от второто парти на Илия, по случай рождения му ден. Но тортата я правих през нощта, съответно липсата на сън се отрази на качеството и все още се “назландисвам” (както се казва в моя роден край) за качването. Вероятно ще я кача в следващите дни, но до тогава все още ще се самоубеждавам, че всеки човек има провали в кухнята. Затова днес вместо нея, ще ви кача една рецепта на нещо солено.

Може би съм казвала и друг път, че в къщи много уважаваме италианската кухня. Преди време именно с рецепта на спагети, спечелих машина за приготвяне на няколко вида паста. И така, крайно време беше да използвам машинката и ето първият резултат с нея :)

необходими продукти за 4 порции:

за пастата:

3 яйца
450 гр. брашно тип 00
1 ч. л. сол

Това е количеството, което използвах аз, но това, което намерих в интернет за правенето на домашната паста е съотношението 1 към 100. Т.е. за всяко 1 яйце, се добавя по 100 гр. брашно. Вероятно става дума за средно голямо яйце, а моите бяха изключително големи – 1 яйце ми пълни 1 кафеена чашка. Затова и количеството ми е по 150 гр. брашно за 1 яйце.

Омесва се меко тесто, което не лепне по ръцете, леко се намазва с олио и се покрива с фолио за свежо съхранение за около 30 минути.

В това време може да се направи плънката. За нея са ви необходими:

500 гр. спанак
200 гр. сирене
1/2 ч. л. сол
щипка черен пипер
олио за задушаване

Спанакът се почиства и нарязва на ситно. Поръсва се със сол и пипер и се задушава на слаб огън за 10-тина минути. Когато се поохлади, към него се добавя натрошеното на ситно сирене.

Отново се се връщам към пастата. Тестото се разделя на малки топчета. Всяко се разточва леко с точилка и се минава на най-широк отвор на машината. След това се разрязва на по-малки парчета с приставката за рязане и се минава всяко парче на по-стеснено (аз ги минавах на 8 от машинката). Когато е разточено цялото тесто се поставят по няколко парчета във вряща вода, в която е добавено малко олио и щипка сол. Остават се около 5  минути да поврят, изваждат се с решетъчна лъжица и се нареждат в тавичка, намазана с олио. Така се редят пласт паста, пласт плънка. Накрая се оставя само пласт от пастата.

В купа се разбиват 2 яйца с 200 мл прясно мляко. Към тях се добавят 200 мл сметана за готвене и се разбърква съвсем малко, за да се смеси, но да не бухва самата сметана. С тази смес се залива лазанята и се слага да се пече. Пече се на 200°С до леко порозовяване на горната кора. Поръсва се с рендосан кашкавал и отново се пъха във фурната, докато се запече и той.

Е, това беше днешната ми рецепта. Вече сме с поиздути стомаси и смятаме да се отдадем на почивка в петъчната вечер.

Поздрави,

Рени

Tags: , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS