Честит Рожден Ден, Илия :)

Ето, че настъпи още един празник в нашето семейство и то е на най-важния член в него :) Слънчице, пожелавам ти да бъдеш много щастлив, винаги здрав и разбира се умерено не/послушен.

Естествено, едно от най-важните неща за това събитие е тортата. И тъй като ще празнуваме на два пъти – веднъж в градината, веднъж и у дома, той ще бъде от късметлиите с две торти. Първата, която Илия  си поръча е торта Томас, а втората – Немо. Но! Поръча си Томас за домашното парти, което ще бъде в неделя, пък за градината ще бъде Немо, а това означава, че днес ще ви покажа именно нея 🙂  Получи се една симпатична, много пъстра торта, с много елементи, за да няма сърдити на партито, на които да не се е паднало нищо цветничко. И така, представям на вашето внимание първата торта от рождения ден на другата част от готварския ни екип :)

необходими продукти за 4 блата с диаметър 26 см:

225 гр. масло
225 гр. брашно
100 гр. млечен шоколад
1 с. л. неподсладено какао
2 ч. л. бакпулвер
10 средно големи яйца
450 гр. захар
2 ванилии

В огнеупорен съд на водна баня се разтопяват маслото и шоколада, и се оставят настрана, за да се охладят. В това време се разбиват на пухкав крем яйцата, захарта и ванИлията. Към тях се прибавят вече охладените масло с шоколад и отново се разбъркват с миксера. Последно се прибавят пресяти какаото, бакпулвера и брашното. Всичко се разбърква добре и се пече в 4 тавички, застлани с намазана с разтопено масло хартия за печене. Фурната трябва да е загрята на 180°С и се пече без включен вентилатор, за да не прави въздушни мехури в блата.

Всеки блат се охлажда върху решетка за охлаждане, а след това  се оставя непокрит, за да изпръхне добре.

Сиропира се с 2 ч.ч. прясно мляко , 1 ч.ч. захар и 1 пакетче ванИлия. Всичко се кипва на котлона и се сиропира, докато е още горещ сиропът.

необходими продукти за крема:

600 мл сладкарска сметана
250 гр. маскарпоне
2 пакетчета сирене крема
5-6 с. л. пудра захар
1 течна ванИлия

Хубаво е след като се намаже тортата, да се остави за 24 часа да се стегне, преди да се облича със захарно тесто. Половин час преди да се покрие с фондан, тортата се слага във фризера, за да се стегне добре кремът.

За всичко останало ви трябва моделираща маса, бои и малко фантазия :)

Това е за сега от нас. В следващите дни очаквайте още много вкусни изкушения :)

Поздрави,

Рени и вече порастналия ми помощник – Илия :)

Tags: , , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS