Козунак със стафиди

Здравейте,

Както обещах, тези дни ще има още споделени рецепти, свързани с Великден. Този път ще покажа рецепта, правена заедно с Илия. Този път козунакът ни стана наистина пухкав и много вкусен, благодарение на главния помощник, който снощи и тази сутрин “би” тестото.

Ето какво е необходимо за направата на две плитки:

20 гр. мая
150 гр. захар
1 ч. ч. стафиди
100 мл ром
250 мл мляко
2 яйца и 1 жълтък (за намазване)
кората на 1/2 лимон
кората на 1/2 портокал
1/2 ампула есенция ванИлия или ром (по ваше желание)
около 500 гр брашно
100 гр. масло
100 мл олио
1/2 ч. л. сол

за поръсване:

захар
филирани бадеми

Маята се разтваря в хладкото мляко с малко брашно и захар и се оставя да шупне добре. В това време се подгравя метална тава във фурната. Докато е още топла в нея се пресяват брашното и солта. Към тях се прибавят ситно рендосаните кори, есенцията и маслото, наситнено на малки кубчета. Прави се кладенче и в него се изсипват маята и яйцата. Омесва се меко и на този етап доста лепкаво тесто. Оставя се покрито под влажна кърпа, за около час.

Тестото не трябва да втаса много, а просто да “отдъхне”. В това време се накисват стафидите в ром и се оставят до следващото месене на козунака.

Върху солидно набрашнен плот се изсипва тестото и към него се прибавят вече накиснатите стафиди. Меси се до меко тесто, като през цялото време, ръцете се намазват с олио, за да не ви лепне. Когато получите меко, но съвсем леко лепнещо тесто, намазвате хубаво работния плот с олио и започвате “биене” или хвърляне на тестото със средна сила върху плота. Ако и вие имате помощник мераклия, ще ви бъде съвсем леко в този етап. Колкото повече биете тестото, толкова по-добре. Или с други думи казано, правите това докато ви омръзне, след което прибирате тестото в дълбок съд, намазан с олио и отново покривате с кърпа. Това тесто трябва да удвои, а ако имате търпение и да утрои обема си.

Когато е добре втасало, тестото се вади отново на намазнен с олио плот. Омесвате го отново, а след това правите последното биене на козунак. Накрая, тестото се разделя на две части, като всяка от тях се дели на 3 парчета и се оплита като плитка. Прибира се в дълбока правоъгълна тава за хляб и се оставя покрито под влажна кърпа, за да втаса отново. Ако искате стените на козунака да са гладки, можете да постелите тавите с хартия за печене.  Козунакът се оставя да втаса, докато стигне горния ръб на тавата. Намазва се с разбит с олио жълтък, поръсва се с филирани бадеми и захар и се поставя да се пече в предварително загрята на 180°С фурна за около 40-50 минути. За да не потъмнее много горната кора, се покрива с алуминиево фолио.

Пожелавам на всички Светли Празници и много положителни емоции!

Поздрави,

Рени и Илия

Tags: , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS