Браунис с орехи и фъстъчено масло

Здравейте,

:)

Преди време една приятелка, с която се запознах покрай списание Кулинарен журнал, ме попита дали знам добра рецепта за браунис. В интерес на истината до този момент само оглеждах по книгите, които имам рецептите за сладкиша, но така и не бях опитвала да правя. Не, че ме е страх да се захвана с него, но винаги като го погледна и ми се вижда страшно много шоколадът вътре. А ние като има нещо много шоколадово, докато не свърши, не затваряме хладилника. Затова и се старая да избягвам приготвянето на рецепти с много шоколад. Но днес ми дойде едно силно шоколадово влечение и реших да зарадвам семейството си с една рецепта на браунис. За моя радост, в родният ми край приготвят необходимия за рецептата ми трахун, или познат по цял свят като фъстъчено масло. И така, един буркан, закупен от баща ми стоеше и очакваше да бъде започнат, а единствената рецепта, която зная от родителите си е за течен шоколад с трахун. Искаше ми се нещо различно и ето, че намерих къде да употребя част от него Стига съм се обяснявала. Ето и рецептата, по която направих сладкиша.

необходими продукти:

125 гр. масло
150 гр. светло кафява захар
50 гр. тъмен шоколад
2 с. л. фъстъчено масло
2 средно големи яйца
100 гр. самонабухващо брашно
50 гр. орехи

за заливка:

125 гр. тъмен шоколад
50 мл течна сметана

В касерола или друг подходящ за загряване съд се разтопяват на слаб огън маслото, захарта и шоколадът. Сместа се оставя да се охлади, а в това време се разбиват яйцата, ситно натрошените ядки и фъстъченото масло. На тънка струя се добавя шоколадовата смес, като в това време се разбива с миксер. Последно се добавя пресятото брашно и отново се разбива хубаво, докато се усвои добре.

Сместа се изсипва в намазана с олио и застлана пекарска хартия, квадратна тава (20 на 20 см.). Пече се в предварително загрята фурна на 180°С. Пече се около 30 минути (проверява се с клечка за зъби в средата дали е готово).

Изпечения блат се охлажда върху скара.

В касерола се загряват сметаната и шоколада на много бавен огън до получаването на хомогенна смес. Оставя се да се охлади и след това се залива блата.

:)

Да ви е сладко

Поздрави,

:)

Рени (…Илия е в изчакване от градина, за да помогне в изяждането )

Tags: , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS