Чийзкейк с боровинки

Здравейте,

Ето, че след голяма пауза, се включвам отново с нещо вкусно. Не, че през изминалите дни нямаше какво да покажа, но някои от нещата съм ги правила и показвала, а други тепърва ще наредя на страничката си. Но за днес ще ви предложа един от любимите си десерти – чийзкейк.  Не е правен по някоя класическа рецепта и в общи линии беше бързо събиране на налични продукти в хладилника и пълна импровизация, но пък стана много вкусно.

Количеството на продуктите е  за отваряема форма с диаметър 26 см.

за основа:

2 пакета чаени бисквити
125 гр. масло
1 ч. ч. орехи и лешници (50/50)

за средния пласт:

250 гр. сирене Маскарпоне
150 гр. сирене Рикота
1 пакетче сирене крема
200 мл. сладкарска сметана
100 гр. пудра захар
1 есенция ванИлия
1 пакетче желатин
100 мл. вода

за най-горния пласт:

200 гр. сладко от боровинки
100 мл сок от малини
1 желатин

Бисквитите и ядките се смилат с помощта на чопър и се омесват добре с разтопеното масло. Разпределя се равномерно по дъното на тавичка и се запича за около 10-тина минути на 200°С.

В огнеупорен съд се накисва желатинът с водата. Когато набъбне се разтапя на водна баня и се остава да изстине.

В дълбока купа се разбива сладкарската сметана. В друга купа се разбиват трите сирена, есенцията и ванИлията.  С лъжица се добавя постепенно сметаната към крема от сирене и се разбива добре.  Последно се добавя изстиналия желатин и се разбръква отново добре, за да се разпредели равномерно в крема. Кремът се изсипва върху изпечената и изстинала бисквитена основа, и се заглажда добре.  Чийзкейкът се оставя за около час в хладилника, за да се стегне.

В огнеупорен съд се разтваря второто пакетче желатин в сока от компота. Когато набъбне се разтапя на водна баня и към него се прибавя сладкото. Разбърква се хубаво и се оставя да изстине. Чийзкейкът се намазва с вече охладеното сладко и се оставя отново в хладилника, за да се стегне и този пласт.

:)

Това беше от мен и Илия, който активно се включи в направата на този вкусен десерт

Поздрави,

Рени и Илия

Tags: , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS