Честит рожден ден на мен!

Здравейте,

:)

Ето, че настъпи, а и вече отмина моят празничен ден. Пораснах с още една година, а и още една торта стана факт Много чудене беше каква да бъде. Първата идея беше да направя сицилианска касата, после чаша капучино, след това саксия с пролетни цветя, а накрая излезе кошница с цветя. Все пак отново си подарих цветя по случай празника.  Плетенето на кошница беше пипкава работа, а на места плетката е “поизбягала”, но като цяло съм доволна от първия опит за плетене.

Тортата е основно крем, и малко блат.  Спрях се на плодов вкус и крем от рикота. Нооо,  за това ще напиша всичко по-надолу.

необходими продукти:

за блата:

130 гр. маргарин
200 гр. самонабухващо брашно
2 ч. л. какао
1/2 ч. л. бакпулвер
130 гр. кафява захар
4 яйца
1 есенция коняк
4 с. л. вишновка

за крема:

400 мл сладкарска сметана
250 гр. сирене Рикота
1/2 пакетче крема сирене
100 гр. пудра захар
300 гр. боровинки (тъй като са извън сезона, използвах замразени)
10-тина пресни ягоди

В дълбока купа се разбиват маргаринът и захарта. Добавят се яйцата и след всяко едно се разбива добре. Към разбитата смес се добавят есенцията и вишновката. Накрая се прибавят пресятите какао, брашно и бакпулвер. Всичко се разбива добре с миксер и сместта се изсипва в постлана с пекарска хартия тава. Пече се или в тава 40/30 см, или в две 20/30 см. Аз използвах една голяма, която си вървеше с печката.  Фурната трябва да е загрята предварително на 190°С, без да е включен вентилатора.

Когато е изпечен, блата се вади от фурната и се охлажда върху скара за охлаждане, завит с влажна кърпа. От добре охладения блат се изрязват два кръга с големината на купата, в която ще се реди тортата.  Останалия блат се разкроява така, че да покрие стените.

В дълбока купа се разбива сметаната. В отделна купа се разбиват сиренето Рикота, крема сиренето, пудрата захар и размразените боровинки. Двата крема се смесват и се разбиват добре. Накрая се нарязват ягодите и се добавят, но този път се размесват само с лъжица, за да останат цели парченцата. Този крем се изсипва в купата, която предварително е наредена основата и стените. Накрая се захлупва с последния капак. Така приготвената торта се оставя в хладилника поне 12 часа. Аз я оставих за 24 часа, за да съм сигурна, че ще е поело добре и няма да се разпадне при вадене от купата.

Тортата може да бъде украсена по ваше желание. Моята беше завършена с един слой Rich&Creamy Icing с вкус на ванИлия, а отгоре беше сплетена кошница и наредена с листенца и пролетни цветчета.

Естествено, вечерта завърши с духване на свещичка, но не от мен, а от Илия. Този път тортата беше правена без негово участие, но получих едно възхитително уоооу, когато се прибра от градина и  видя тортичката в хладилника.

Е, това беше от мен за днес. Дано е било забавно да четете написаното тук, така както беше забавно нашето празненство.

Поздрави,

Рени

Tags: , , , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS