Венец от ориз с гъбено фрикасе

Здравейте,

:)

Почивните дни прекарахме в един от най-слънчевите градове на България – Сандански. Гостувахме на родителите ми и естествено имаше кой да ме глези откъм манджи. На изпроводяк, баща ми ни даде килограм гъби (той  е заклет гъбар, но този път гъбите бяха култивирана печурка, закупена от близкия пазар).  И така днес пред мен стоеше един много важен въпрос – какво да правя с толкова много гъби И ето решението ми – венец от ориз, залят с гъбено фрикасе. Надявам се сред вас да има почитатели на гъбите и да се възползват от тази рецепта.

необходими продукти:

за оризовия венец:

1 средно голям морков
100 гр. гъби
250 гр. кайма
200 гр. ориз
китка магданоз
1 к. ч. олио
черен пипер
сол

за гъбеното фрикасе:

500 гр. прясна култивирана печука
50 гр. масло
200 мл. сметана за готвене
200 мл вода
2 с. л. брашно
скилидка чесън
олио
черен пипер
сол

начин на приготвяне на оризовия венец:

Във форма за кекс се поставят ситно нарязаните морков, гъби и магданоз. Към тях се добавят каймата и измития ориз. Посолява се на вкус (у нас сме намалили солта в яденето до минимум, затова не давам точно количество сол), прибавя се и смлян черен пипер. Всичко се намачква с ръка, за да може да се накъса на ситно каймата. Накрая се залива с олио и вода (3 пъти колкото ориза) и се слага да се пече до пълно поемане на водата.

В касерола или малка тенджера се задушават нарязаните на едро гъби с маслото. Когато омекнат достатъчно се заливат с водата, добавя се ситно нарязан чесън, смлян черен пипер и се посоляват на вкус. Оставят се да поврят около 10 минути и се отстраняват от котлона. В друг дълбок съд се запържва брашното и към него се сипва бульона от гъбите и се разбърква добре. След това се прибавят сметаната и гъбите. Всичко се оставя да ври на слаб огън за около 10-15 минути, като се бърка периодично, за да не загори.

Вече готовия и изстинал ориз се обръща върху голям, плосък съд. В центъра се пълни с фрикасето и се поръсват с нарязан магданоз.

Да ви е сладко!

Рени

Tags: , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS