Боровинкови кифлички

:)

Ето, че и поредния студен ден е факт. Хубаво е човек да се сгрее с топла напитка, а защо да не добави към нея и ароматна кифличкаИ! Моето предложение днес е именно за вкусна кифличка със сладко от боровинки, която да подслади чая, а защо не и денят ви като цяло

А сега ще ви споделя и какво е необходимо за направата им:

500 гр. меко брашно (тип 00)
250 гр. мляко
50 гр. масло
2 яйца
1 ч. л. сол
2 с. л. захар
1 ванИлия
кората на 1 лимон
1 пакетче суха мая за 500 гр. брашно

Допълнително се нуждаете от:

около 200 гр. сладко от боровинки
жълтък за намазване
маково семе за поръсване

В купа се пресява брашното и солта. Към тях се добавят  маята, рендосаната кора от лимон, ванИлията и захарта, и се разбърква добре. Прави се кладенче, в което се изсипват млякото, разтопеното масло и яйцата. Омесва се меко и нелепнещо тесто. Оставя се да втаса за около час в намазнена купа и покрито с влажна кърпа, за да не хваща коричка.

Когато тестото е удвоило обема си, се разточва на кори и всяка се реже на 8 триъгълника. В широкия край на всеки се поставя по лъжичка сладко, крайчетата се завиват навътре, а накрая се навива на руло. Кифличките се редят в намазнена тава и се оставят отново да втасат. Преди да се сложат във фурната се намазват с разбит жълтък и се поръсват с маково семе. Пекат се в предварително загрята на 200°С фурна до получаване на карамелен загар.

:)

Е, това е от мен. Оставям ви, за да се насладя на сладкия петъчен следобед

Поздрави,

Рени

Tags: , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS