Хляб с трици и овесени ядки

Някои хора казват, че когато им замирише на хляб, всъщност им замирисва на криза. За мен обаче аромата на хляб винаги се свързва с усещането за домашен уют. Няма нищо по-прекрасно в студен зимен ден да стоплиш дома с топлината от фурната, а душата си с приятното ухание на прясно изпечен хляб. А разнообразието в рецептите ни помага да изберем всеки път според нуждите и повода какъв хляб да направим – дали да бъде ръжен, бял, пълнозърнест, многозърнест… Също може да импровизираме с формата, материалите за поръсване и глазиране.

Хлябът, с който днес зарадвах семейството си е с трици и овесени ядки. Ето и рецептата за него:

необходими продукти:

1 кубче мая
3 ч. л. кафява захар
2 ч. л. сол
250 мл мляко
100 мл вода
150 гр. брашно Грахам
350 гр. бяло брашно
2 с. л. трици
4 с. л. овесени ядки
30 гр. масло

1 яйце
трици за поръсване

Маята се разтваря в топлото мляко със захарта и 2 лъжици брашно. В купа се смесват двете брашна, солта и триците. В средата се прави кладенче и в него се изсипват водата, маслото и маята. Омесва се меко, нелепнещо брашно. Към готовото тесто се добавят овесените ядки и се омесва отново добре, за да се разпределят равномерно. Тестото се оставя да удвои обема си в купа под влажна кърпа.

Когато е достатъчно набухнало, тестото се размесва отново и се разделя на 10 топчета. Нареждат се в тава, застлана с пекарска хартия и се оставят отново да втасат. Преди да се изпекат, питките се намазват с разбито яйце и се поръсват с трици. Пекат се в предварително загрята фурна на 190°С за около 30 минути.

:)

Е, аз стоплих нашия дом А вие вашияИ!

Поздрави,

Рени

:)

п.п. днес Илия помогна само в яденето

Tags: , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS