Хляб с орехи

Здравейте,

Днес отново ще ви предложа хляб. Този път се спрях на хляб с орехи от книгата Best ever baking. Ако няма кой да унищожи половината необходимо  количество орехи още по време на работния процес, се получава много вкусно тесто :). Е, да не ви бавя, а да напиша рецептата:

необходими продукти:

420 гр. пълнозърнесто брашно
140 гр. бяло брашно
2 1/2 с. л. сол
525 мл хладка вода
1 с. л. мед
1 кубче мая
140 гр. мляни орехи, плюс няколко за украса
1 яйце за глазиране

В купа се разтваря маята с половината от водата и лъжица брашно. В друга купа се смесват двата вида брашно и солта. В средата се прави кладенче и се изсипва останалата част от водата, меда и бухналата мая. Всичко се разбърква добре с дървена лъжица. Ако тестото остане леко лепкаво, се добавя още брашно и се омесва добре с ръце. Премества се върху поръсена с брашно повърхност и се омесва отново. Към тестото се добавят и мляните орехи и отново се омесва, за да се разпределят навсякъде ореховите ядки. Когато е добре омесено се премества в намазнен с олио съд и се покрива с влажна кърпа.

След като удвои обема си, хлябът се оформя в желаната форма и се поставя в намазнен съд, в който ще се пече. Отново се оставя покрит с кърпа, за да втаса втори път. Накрая се намазва с разбито яйце и отгоре се нареждат орехови ядки. Пече се в предварително загрята фурна на 200°С за около 15 минути, а след това температурата се намалява до 190°С. Когато е добре изпечен, хлябът се вади от формата и се охлажда върху решетка, отново покрит с кърпа, за да може да омекне горната кора.

:)

Да ви е сладко!

:)

Рени и унищожителят на орехи

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS