Профитероли с крем Оле

eclair 300x208 Профитероли с крем Оле
icon smile Профитероли с крем Оле

Преди време хлапето на едно приятелско семейство ми каза, че не иска да остане да нощува у нас, защото не мога да правя толкова вкусни еклери като майка му. Сега смело мога да го поканя отново – Сашко, заповядай да ми гостуваш с преспИване, защото вече се научих как се правят тези вкусотии

Еклерите са десерт, който много уважаваме в къщи, но така и не смеех да се захвана с направата им, защото очаквах да е голямо омазване в къщи. Е, кухнята ми е порядъчно нацапана, но удоволствието от получения резултат компенсира това. Рецептата, по която правих еклерчетата е взета от сп. Кулинарен журнал, бр. 1/2009 г. За крем реших да използвам крем Оле на д-р Йоткер, защото много си го харесваме.

Та ето и рецептата за тестото на профитеролите:

за 50 бр.

500 мл вода
200 мл олио
500 гр. брашно
8 яйца

Олиото и водата се слагат да заврат, след това се свалят от котлона и към тях се добавя брашното. Разбърква се добре и се оставя да изстине. Когато сместа е охладена достатъчно се добавят яйцата едно по едно и се разбива добре. Получената смес се шприцова или се слага с лъжица върху намазана с олио или застлана с пекарска хартия тава. Пекат се в предварително загрята фурна на 190°С.

След като се охладят добре, готовите профитроли се пълнят с крема с дълга и тънка приставка на шприц.

Отгоре може да се украсят с разтопен шоколад.

eclair2 300x147 Профитероли с крем Оле
icon smile Профитероли с крем Оле

До нови  срещи

Tags: , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS