Портокалово-шоколадови пръстчета

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО НА ВСИЧКИ! НЕКА ЗДРАВЕ, ЩАСТИЕ И ЛЮБОВ ВИНАГИ ВИ СЛЕДВАТ ПО ПЕТИТЕ!

Ето, че един от най-очакваните от децата празник настъпи. Наред с подаръците, сега е време и за много лакомства. А какво по-хубаво от домашно направените такива.
Тези бисквитки са приготвени специално, за да очакват под елхата Дядо Коледа. Докато ги топях в шоколад, синът ми тайно си взимаше от тях и ги пъхаше под коледното дръвче, а за капак си напълни и чаша мляко, което също грижливо пъхна под елхата, за да може добрият старец да събере сили и да продължи по пътя си с подаръците :).  Рецептата е взета от любимата ми книжка за бисквити – 1 dough, 50 cookies. А ето и какви са необходимите продукти:

225 гр. масло
140 гр. захар
1 жълтък
2 ч. л. портокалов сок
280 гр. брашно
1 ч. л. смлян джинджифил
115 гр. тъмен шоколад
щипка сол
кората на един портокал

В купа се смесват маслото, захарта и  портокаловата кора и се разбъркват с дървена лъжица. Към тях се добавят разбития жълтък и портокаловия сок. Пресяват се брашното,  джинджифилът и щипка сол. Омесва се меко, нелепнещо тесто, което се оформя като топка, увива се във фолио  и се прибира в хладилник за около час.

Фурната се загрява на 190°С.

Тестото се разточва между два листа пекарска хартия и с остър нож се нарязват правоъгълници с големина около 10 см  на 2 см. Аз ги оформях на ръка като топче и след това разточвах с точилка, затова станаха и по-къси. Редят се в тава, покрита с пекарска хартия и се пекат за около 10-12 минути.

Шоколадът се разтопява на водна баня и пръстчетата се потопяват до половината в тях.

Бисквитите са по-вкусни след като отлежат 4-5 часа.

Весели празници!

Tags: , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS