Шоколадов кейк

необходими продукти:

за блата:
125 гр. масло
115 гр. захар на кристали (фина)
40 гр. пудра захар
2 яйца
1 ч.л. течна ванИлия
80 гр. мармалад от боровинки
155 гр. самонабухващо брашно
60 гр. неподсладено какао
1 ч.л. сода бикарбонат
250 мл. прясно мляко

за глазурата:

50 гр. тъмен шоколад
25 гр. масло
3  чаени лъжички течна сметана
30 гр. пудра захар

начин на приготвяне:

В малка купа се смесват размекнатото масло, захарта на кристали и пудрата захар и се разбива с миксер, докато стане пухкаво. Към сместа се добавят боровинковия мармалад, ванилената есенция и двете яйца, като след всяка добавена съставка се разбива добре. След това сместта се премества в по-голяма купа и към нея се добавят останалите продукти. Всичко се разбива до получаването на гладка смес и се изсипва в квадратна тавичка 20 х 20 см, в която е поставена намазнена пекарска хартия. Пече се за около 45 минути в предварително загрята фурна на 180° . Хубаво е да се провери с клечка за зъби, защото на мен ми отне малко повече време от даденото в рецептата. След като е добре опечен блата се оставя за около 15 минути в тавичката, за да се поохлади, а след това се премества върху решетка за охлаждане до пълното му изстИване.

В съд за загряване се смесват натрошеният шоколад, сметаната, пудрата захар и маслото. Всичко се загрява на слаб огън при непрекъснато бъркане, докато се получи хомогенна смес. Изсипва се върху блата и се разнася равномерно с помощта на шпатула. Кейкът се нарязва на малки квадрати.

Забележка: Ако десерта се консумира от деца е по-добре да се замени част от неподсладеното какао с подсладено, а тъмния шоколад от млечен.

:)

Да ви е сладко!

Tags: , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS