Торта “Швейцарско сиренце с мишлета”

необходими продукти:

за блатовете:

4 яйца
7 с.л. захар
9 с.л. брашно
7 с.л. олио
1 бакпулвер
1 ванИлия

за сиропа:

1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. вода
1 ванИлия

за крема:

1 суха сметана с вкус на ягоди
200 мл. прясно мляко
1/2 пакетче желатин

украса:

1 кг моделираща маса
боя – черна, червена и жълта
малко сметана за подмазване на тортата

начин на приготвяне:

Белтъците и жълтъците се разделят. Към белтъците се прибавят 4 лъжици захар и се разбиват на твърд сняг.  Отделно се разбиват жълтъците с останалата захар до побеляване. Към тях се прибавят ванИлията, бакпулвера, олиото и пресятото брашно, като след всеки продукт се разбърква добре с миксера. Накрая се прибавят белтъците и се разбърква внимателно с лъжица. Сместа се разделя на 3 части и се пече в предварително загрята на 200° фурна, в 22 см форма (застлана с намазнена хартия).

Желатинът се поставя в 1/2 ч.ч. вода, за да набъбне, а след това се разтваря на водна баня. Сметаната се разбива с миксера до получаване на твърд крем. Към него се добавя желатина и се разбива отново. Купата се поставя в хладилник за около 30-тина минути да се желира съвсем леко.

В отваряема тортена форма се поставя първия блат и се сиропира. Слага се половината крем. Отгоре се слага друг блат, който съвсем леко се притиска, за да не оставя въздух между крема и блата. Отново се сиропира и се добавя останалата част от крема. Захлупва се с третия блат, който също се притиска леко и се сиропира отгоре. Тортата се оставя в хладилника за около час да се желира добре крема.

:)

В това време се правят фигурки от оцветена моделираща маса. В моя случай за мишлетата използвах няколко капки черна боя, като идеята беше да станат сиви, но явно бях подведена от продавача, че ще свърши работа и мишлетата станаха лилави За ушите и крачетата се използва оцветено в розово (с няколко капки червена боя) моделираща маса. За швейцарското сирене използвах няколко капки боя с цвят яйчен жълтък. Разточва се кора с дебелина около 2-3 мм.

Когато се втвърди крема, тортата се вади от формата и се отрязва около четвърт от нея. Подмазва се и се застила с жълтата кора. С пръст се натиска, за да се получи като “дупчици” в сиренето. Хубаво е да се боядисат в по-тъмен цвят за повече ефект, но в моя случай нямах наличен. С дръжката на четка за рисуване се правят и по-малки “дупчици” по сиренето. Половината от отрязаната торта се “облича” в жълто тесто и се поставя върху тортата. Накрая се нареждат и мишлетата.

:)

Да ви е сладко

Tags: , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS